når lysten til livet er væk

vil du se ?

I den “amputerede” verden er alt lidt maskulint, syntes jeg . Det hele er meget teknisk, robot delen er for mig ret ligegyldig selvom jeg godt ved det er den teknologi der gør at jeg kan klare mig så godt som jeg gør. Og jeg er ovenud taknemmelig for at jeg har fået bevilliget en protese der er så god som den er, men misforstå det ikke ,det er MIG der skal lave det hårde arbejde og ikke mit ben. Nogle mennesker tror at man da “bare” får en protese og så er lykken gjort. Min og andre amputeredes genoptræning er ikke begrænset til 2 eller 5 år, det er resten af livet vi skal træne for at kunne opretholde en gangfunktion som de fleste tager for givet. Og lige præcis på det punkt kan den rigtige protese og selve det computerstyrede knæ være en kæmpe fordel.

Og man “får” ikke bare en protese, den skal bevilges af den kommune man bor i . I mit tilfælde foregik det således.

Jeg var på ulykkestidspunktet bosat i Roskilde kommune. Den bandagist som jeg valgte da jeg var indlagt på Riget (Sahva) hjalp mig med den ansøgning der skulle sendes til kommunen. Ansøgningen skulle indeholde oplysninger om mit tidligere aktivitets niveau, og omkring mit ønske for fremtiden og de mere realistiske forventninger til feks mit job og selvstændighed. Roskilde kommune afviste i første omgang min ansøgning fordi de mente det var forsikringsselskabet der skulle betale, jeg endte simplethen i en klemme imellem kommune og forsikringen. Jeg kontaktede derfor min advokat som hjalp med at få min bevilling igennem. En protese som min koster ca 800.000 så det er ikke noget man bare lige selv betaler. Bevillingen er et engangsbeløb og alt hvad der i fremtiden skal udskiftes eller tilkøbes skal søges på samme måde. Jeg valgte ved min flytning til Jylland at beholde Sahva og flyttede derfor til deres afdeling i Vejle.

For mig er min bandagist en yderst vigtig del af mit liv, det er ham der hjælper mig med at leve et liv uden de store begrænsninger og han giver mig en frihed til at være mig. Han er den der ligger øre til mine frustrationer og tanker og det er ham der forstår vigtigheden i at en millimeter kan være yderst smertefuld. Hvis min protese ikke passer så fylder det faktisk mere end alt andet, det er overhovedet ikke ligegyldigt eller en bagatel og det forstår en dygtig bandagist. Jeg har aldrig følt mig som kunde hos Sahva, jeg er Dorthe og de behandler mig som et menneske, de tager del i alle mine succeser og i min fremtid.

Det er helt normalt at man de første par år skal skifte selve “hylsteret” på sin protese. Hylsteret er den del der sidder omkring låret og holder selve protesen fast på benet. Man bliver mindre i omkreds fordi musklen bliver mindre, man dræner væske og indtil man er stabil i størrelse så kan det forventes at hylstret skal skiftes nogle gange. Med hylstret hører der en inderdel til, dette kaldes en liner , den skal også bevilliges hver gang. Prisen for et nyt hylster og liner er ca 50000 kr.

Dette er min “gamle” hylster, det har jeg haft i 6 måneder og jeg har været glad for det lige indtil det for nyligt blev for stort. Det føles tungt og i løbet af dagen skal jeg “polstre” det med strømper for at det kan holde fast omkring mit lår. Bevillingen blev sendt afsted og jeg er så heldig at Horsens kommune er hurtige og de godkendte den på få dage.Jeg kom hurtigt afsted til bandagisten og fik taget nye mål, og der blev i første omgang støbt et testhylster i en meget tung og billig plast, dette er ikke behageligt at gå på men det er vigtigt at man tester i 14 dage inde det endelige hylster bliver formet.

Mit gamle hylster var blåt med et fint mønster, det mindede mig om en havfruefinne, der er uanende muligheder for designet men de fleste vælger en neutral løsning. Jeg har længe gået og tænkt på hvordan jeg kunne gøre min protese mere feminin. Det er vigtigt for mig at den afspejler min personlighed og jeg vil gerne med tiden kunne vise den mere frem. Min bandagist gik med på min ide med et fint blondestof der er blevet støbt omkring et helt hvidt hylster. Selve inderdelen er også blevet hvid og jeg syntes selv at det er blevet så smukt . Jeg vil gerne med tiden finde flere løsninger til andre kvinder der ligesom jeg gerne vil føle sig feminine i en verden som er lidt maskulin.

Hvad syntes i ?

 

 

4 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

når lysten til livet er væk